manresa_01
Extension of the Sant Joan de Déu Hospital of Manresa
13 October, 2016
vallhebron_03.jpg
Extension of the Hospital Vall d’Hebrón
7 October, 2016

Elderly residence. Mas Piteu, Barcelona

maspiteu_02

Elderly residence. Mas Piteu, Barcelona

ADRESS:

Barcelona, Spain

CLIENT:

Aditnalta Promocions SL

AREA:

5.161 sqm

PHOTOGRAPHER:

Francisco Urrutia

Description
The Elderly Residence, located on the outskirts of Barcelona, aims to solve the transition from an urban area to the Collserola Park. The building shows like an organic volume adapted to the topography, the landscape and the pre-existences. The overhangs reinforce the concept of the ground and the vegetation passing under the building. The pre-existing stone arches and retaining walls determine the main entrance to the new building and also its height. These listed elements are one of the most important features in the project. The level on top of the preserved wall is the boundary between two different parts of the building, one leaning into the other. The stone lower volume comprises ground floor and mezzanine, and hosts main entrances and amenities. The white overhanging volume contains the two bedroom floors, divided by curved corridors. A small listed old house in the plot has been also included in the project. It has been completely refurbished, and houses four rooms for non-handicapped customers. These extra quality rooms have even an independent entrance.